2016. február 13., szombat

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Megejtően szép kamasz szerelem három hónapja ez a sodró lendületű és megrázó történet, de még ennél is több: élet, halál, betegség, előítéletek és megbélyegzés, önfeláldozó igyekezet, gyász és a tragédiából való katartikus feltámadás körül forog Theo és Violet love storyja. A két végzős középiskolás fiatal öngyilkosságra készülve ismerkedik meg az iskola óratornyának keskeny párkányán állva. Ki menti meg a másik életét? Ki a felelős a másikért? Ki és mit tehet (tehetne) a leselkedő végzet ellen? Bepillanthatunk egy szeretnivaló fiú gondolat- és érzésvilágába, gyermekkori traumáiba, amelyek elkerülhetetlenül sodorják őt a kezdettől fogva sejthető végzet felé. A paradox módon felemelő vég mégis meglepetést tartogat az olvasónak, és egyhamar nem feledjük, ahogy Theót sem, aki rövid, üstökösszerű létével új életre serkenti szerelmét, Violetet.




Ez egy iszonyatosan jó könyv! Olyan dolgokba kapunk belelátást ami a mai világban elég sok fiatalt veszélyeztettés ez nem más mint az öngyilkosság. Be kell vallanom saját ismerőseim vagy barátaim között is vannak olyanok akiknek szintén nem fordult a fejében ezek a gondolatok, Talán ezért is ragaszkodom ehhez a könyvhöz jobban. Annyira jól lett megírva, eltervezve, megvalósítva és pont ezért lett a kedvenc könyvem. Theodore örök személyiség marad számomra hiszen mindenki egy szürke kisegérnek látta de valójában ő volt a szivárvány minden színe. És számomra a legnagyobb kérdés Violet a végen elvitte az örvény vagy tovább élt a fiú emlékével?

A történet:


Te egy párkányon állva mit választanál ugranál a mélybe vagy keresnéd a lehetőségeket amit az élet kínál neked? Hmm..?? Theodore Finch-nek jutott még egy esély, amivel élt is.

Violet Markey számára az élet kilátástalan, hisz magát okolja nővére halála miatt. Aznap ő is ki áll arra a párkányra de nem ugrik.

Az iskola ahol a pletyka szerint Finch véget akart vetni életének az óra torony párkányáról, de jött a hős Violet és megmenti a fiút. Avagy éppen fordítva hiszen Theodore segít a lánynak életben maradni. Egy iskolai munka keretében együtt kell dolgozniuk, és felfedezni Indiát. A közös munka neheze indul hiszen Violet nem ül kocsiba a baleset óta, ezért biciklivel kell megoldani a közlekedést a sikeres projekt érdekében. A kezdő pont legmagasabb hely ahonnan szemlélik a világot és maguk után hagynak egy üzenetet.

Theodore el határozza hogy segít Violet-nak hogy újra a régi önmaga legyen. Minden felfedező úton egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A fiú hozzá járul megoldani az autó problémát, feldolgozni a balesetet, és lassan lassan vissza tér a régi önmaga a lánynak. Vagy is nem ugyan az aki a történtek előtt volt hanem egy sokkal jobb Violet. Személy szerint néha utáltam a lányt ahogy viselkedik még az elején. De amikor ki áll a fiú mellett sokkal szerethetőbb személyiség lett számomra. De hát a szerelem mindenkit megváltoztat.

Közben Theodore először kezdi megtalálni a saját boldogságát is napról napra egy ideig. Az iskolában semminek nézik, és elég bunkón bánnak vele. A macsó fiúk nem csak az ő idegeire mentek hanem az enyémre is.Szeremének megteremti a tökéletes életet megtanítja újra élni. De egy nap nap igen fekete felhők jönnek és érzi hogy kezd eltűnni az életből. Verekedés miatt kirúgják az iskolából, be gyógyszerezi magát majd a gardorobjába költözik. Majd eltűnik az életünkből.


Violet magát hibáztatja a történtek miatt hiszen ő indította el ezt a lavinát gondolja ő. Végig járja az utat mit közösen terveztek és választ kap pár kérdésére. De olyan erős amilyenek mutatja magát vagy ő is belepi a víz? olvasd el és megtudod ;)  Jó olvasást kívánok hozzá

Először azt gondoltam ez a szokásosan az a könyv ahol mind kép fiatal számára nehéz az élet, majd össze találkoznak megismerkednek blablabla.... és a végén minden jó! De kérem szépen itt valami hiba történt, ami borzalmas tévedés! Most Violet meghat vagy nem. hiszen az utolsó cédulán semmi nem maradt. Ez a gondolat nem hagy nyugodni, és szerény bevallásom szerint igen őt is el nyelte a sötétség. Ebben a műfajban ez volt a legerősebb könyv amit olvastam és magasan veri a többi ehhez hasonló alkotást. Igen is fontos figyelni a másikra, néha egy jó szó is sokat segít bárkin hogy ne kerüljön az a bizonyos párkányra. Mindenkinek jár egy esély és mindenkiben ott van az a bizonyos plusz amit észre kell venni és segíteni neki megcsillogtatni azt.

Ez a könyv szerintem örök nyomot hagyott  maga után bennem, és már értem miért dicsérte mindenki agyon ezt a könyvet. És egyet értek azokkal az emberekkel akik így tettek hiszen ez egy csodás könyv! Adj te is neki egy esélyt, mert megéri! :) Kellemes hétvégét nektek puszi Dia! :* :)


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis kritika lett, és remélem kapsz majd teóriákat Violet sorsáról. Majd meséld el, a véleményeket :D :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Mindenképpen el mondom ha valamit megtudok :* :)

      Törlés