2015. november 25., szerda

Moliére: Tartuffe (Klasszikus)

A Tartuffe-ben, a képmutatók zsarnoki uralmának e pompás torzképében minden idők egyik legnagyszerűbb komikus remekművét tiszteli az egész művelt világ. A korabeli francia udvarban annyian gúnyolva érezték magukat, hogy betiltatták az uralkodóval a bemutatót.

Nem is olyan rossz ahhoz képest hogy kötelező olvasmány!
Második neki futással sikerült ki olvasni, végre. Amikor először olvastam nem tetszett az egész szinte utáltam. Nem voltam hangulatban. De így másodjára sokkal jobban lekötött és jobban is értettem az egészet. Viszont a sok szereplő néha az agyamra ment egy kicsit mert vissza kellet lapoznom hogy ki is ez a személy? mit is csinál? és miért?  Borzasztó! :D
Még nem olvastam olyan kötelezőt ami ennyire tetszett volna így, úgy kedvencet avatok most! Persze a Két lotti, és a Micimackó felül múlhatatlan számomra.

Ismerjük meg a művet!

Először is bemutatom a szereplőket, jellemezve egy szóval vagy mondattal.

1.Tartuffe: Az álszent (egy nagyon idegesítő karakter számomra, és még vissza taszító is.)
2. Mariane: Orgon leánya
3. Valér: Mariane szerelme (tiszteletre méltó)
4. Orgon: Mariane és Damis apja. továbbá még Elmira férje is. (nevetséges személy)
5. Elmira: Orgon felesége
6. Damis: Orgon fia
7. Pernelle asszony: Orgon anyja (egy sátán ezt hamar meg tapasztalhatjuk)
8. Cléante: A sógor
9. Dorine: Mariane szobalánya
10. Lojális Úr
11. Rendőr hadnagy
12. Flipote: Pernelle cselédje

A történet Párizsban játszódik. Orgon házában. Az első felvonásban meg ismerkedhetünk a családdal, miközben Pernelle asszony szidja őket. Tartuffe védelmébe szál, majd kijelenti hogy ő ilyen házban nem marad és látványosan távozik. Majd Damis segítséget kér hogy Cléante érje el Orgon-nál hogy áldását adja Mariane és Valér-re. Majd megérkezik Orgon kis kiruccanásáról. Dorine rá zúdítja itthoni problémákat hogy felesége szörnyen beteg. De Orgont nem érdekli senki más sem csak Tartuffe! (itt megcsaptam volna Orgont de őszintén.) Persze a sógor ezt nem hadja szó nélkül. Majd Orgon el meséli hogyan ismerkedett meg sz úriemberrel és bevallja hogy kötelességének érzi felkarolását. Azt követően Cléante felveti az esküvő ötletét de Orgon nem ad egyértelmű választ rá.

Majd a második felvonásban Orgon ki jelenti hogy lánya kezét Tartuffe-nek szánja de, lánya Mariane szembe szál vele és harcol Valér-t. De apja nem hagyja ezt kijelenti hogy ő dönt a sorsa felett. Dorine szembe megy Orgon-nal és megmondja véleményét. Majd Valér is színre lép és Mariane habozó viselkedése miatt majd nem tönkre megy kapcsolatuk. Mariane legfontosabb dolga hogy el halassza az esküvőt.

Harmadik felvonásban Damis tettlegességgel jelzi Tartuffe fele hogy mondjon le Mariane kezéről. Majd Elmira is megpróbál hatni a férfira aki azt hiszi hogy kettesben vannak és "rá ront a nőre". Persze mindennek a szem tanúja lesz Damis a ki a fülkében bujkál. Majd a Elmira cselesen meg ígéri neki nem szól Orgon-nak ha az esküvő minél hamarabb meg lesz tartva lánya és Valér részére. ( hogy a nők mint nem képesek megtenni a cél érdekébe :) nem de?) Azonban Damis közbe lép. Megmondja nekik hogy mindent tud és elmondja az apjának a történteket. De ez nem sikerül neki, mert Tartuffe hamarabb beszél Orgon-nal és az apa fia szavait rágalomnak hiszi. Kitagadja fiát és minden vagyonát Tartuffe-re irat.

Viszont a negyedik felvonásban Cléante kéri a férfit hogy hozza össze újra  Orgon-t fiával. Közben Mariane kolostorba vonulna mint hogy össze házasodjon. Elmira próbálja győzködni férjét hogy Damis igazat mond de Orgon nem hísz neki. Majd Emira megmutatja neki hogy tényleg szemet vetett rá az alak. A nő felhívja és beismeri hogy érez iránta valamit. Viszont nincs egyedül és ezt Tartuffe nem tudja, és bizalmas kapcsolatot alakít ki. Majd elismeri hogy végig orránál vezette Orgont. Ekkor Orgon ki ugrik az asztal alól és elzavarja Tartuffe-t de ő nem megy el. Orgon számara legfontosabb a kazetta.

Utolsó felvonásban Orgon vissza akarja szerezni a kazettát a mire iratokat rejtett, ha nem szerzi vissza Orgon börtönbe is kerülhet. Pernelle asszony továbbra is kitart Tartuffe mellet, majd Lojális Úr is megjelenik hogy teljesítse a kilakoltatási rendelkezést. Tartuffe eléri az uralkodónál hogy Orgont letartóztassák. Valér segít menekülni Orgon-nak de jönnek a rendfenntartók és Tartuffe-t fogják el. Orgon meg köszöni az uralkodónak, és megtartja az esküvőt lányának és Valérnek. Pernelle asszon soha többet nem fogja keresni Tartuffe-t ebben biztos vagyok!
Tartuffe az álszent.

Bonyodalmas egy történet de nagyon jó is egyben. Érdemes el olvasni, és még tanulhatunk is a történetből. Egyik legjobb kötelező amit olvastam!
Hogy olvasok-e még Klasszikust ? :) tervezem!!! Tervezem az Üvöltő szeleket olvasni, mert rengeteg regényben a hölgy szereplők kedvenc regénye nagyon sok esetbe és felkeltette az érdeklődésemet be kell vallanom! :) Sőt még rengetegen dicsérik is!!!
Köszönöm hogy elolvastad a bejegyzést! Szép napot és Jó olvasást neked!!! Puszi Dianna! :* :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése